A WIEE Magyarországon

A WIEE Magyarországon

A WIEE Hungary Kft. a SEFE Schweiz AG. (korábban a WIEE AG) százszázalékos leányvállalataként 2011 óta végez földgázkereskedelmi tevékenységet Magyarországon elsősorban ipari ügyfelek és nagykereskedelmi partnerek részére. A WIEE Hungary Kft. a SEFE Schweiz AG Csoport vállalataival közösen fejleszt személyre szabott szállítási koncepciókat, és optimálisan egészíti ki a SEFE Schweiz AG Csoport portfólióját Délkelet-Európában. 2014-től kezdődően a magyarországi ipari szereplők részére történő közvetlen gázszállítás jelentős mértékben növekszik.

49/2011 WIEE földgázkereskedelmi engedély

WIEE Üzletszabályzat (2022.09.26.)

WIEE Üzletszabályzat MEKH jóváhagyás (2022.09.26.)

Üzemi és Kereskedelmi Szabályzat (2020.10.01.)

Üzemi és Kereskedelmi Szabályzat mellékletek (2020.10.01.)


A magyar földgázpiac

A magyar energia mixben a földgáz adja a primer energiahordozók legnagyobb részét. A hazai földgáz felhasználás napjainkban körülbelül 9 milliárd köbmétert tesz ki. A legnagyobb részarányt a fűtésszektor teszi ki, utána következik az áramtermelés és az ipar.

A hazai földgáz kitermelés jelenleg még közel 20 százalékkal járul hozzá a fogyasztáshoz. A további földgázigényt importtal fedezik. Magyarország földgáz igényének egy részét Oroszországból importálja, mely az ukrán szállítóvezetéken keresztül érkezik az országba. A földgáz mennyiség további jelentős része az osztrák HAG vezetéken kerül importálásra, de ezen mennyiség is elsősorban orosz eredetű. Ezenfelül Magyarország további csővezetékekkel rendelkezik Horvátország, Románia, Szlovákia és Szerbia felé, és tranzitországként is szolgál a Nyugat-Balkán más országai számára. Az Ausztria felé futó csővezeték révén Magyarországnak közvetlen kapcsolata van a Baumgartenben levő gázelosztó központtal.

A nagyon jól diverzifikált szállítási útvonalak mellett Magyarország földgáz fogyasztásához képest jelentős, több mint 6 milliárd köbméteres földalatti tárolókapacitással rendelkezik, amely döntően hozzájárul az ország és a régió földgáz ellátásának biztonságához. A magyar állam az utóbbi években az egyetemes szolgáltatás és földgáz elosztói rendszerek visszavásárlásával növelte ellenőrzését a földgáz szektor felett.


WIEE HUNGARY KFT.
Váci út 37.
1134 Budapest


Telefon: +36 1 202 41 44
E-mail: wiee@wiee.hu